woensdag 28 januari 2009

PINPAS FRAUDE

I. Door middel van zakkenrollen.

Momenteel is men actief met zakkenrollen en wel op de volgende wijze:
Een slachtoffer wordt gevolgd in de winkel en tijdens het betalen met de pinpas aan de kassa wordt meegekeken over de schouder. Korte tijd later wordt de portemonnee middels zakkenrollen weggenomen. De dief heeft dan het pasje en de code en gaat dan pinnen bij de bank in de buurt.
Vaak is de dief niet alleen, dus kan degene die over de schouder meekijkt een ander zijn dan degene die de portemonnee mee neemt. Wees dus op uw hoede!

II. Illegale geldopnames

Van diverse mensen werd, vermoedelijk door bij een geldautomaat de gegevens van de bankpas te kopiƫren en de pincode af te kijken, geld van de bankrekening afgehaald.
Deze geldopnames werden in het buitenland gedaan.
Dit gebeurt middels gesabotteerde geldautomaten.
Onderstaande geldautomaat ziet er normaal uit (zie foto).


Het model van de automaat op onderstaande foto wordt/is gewijzigd.

Er is namelijk een simpele kaartlezer overheen geplakt.
Bij het pinnen leest die extra kaartlezer alle gegevens van je bankpas en vraagt om de PIN code. Vervolgens registreert een mini-camera, die bevestigd is op een bakje met folders aan de zijkant van de geldautomaat de pincode en verzendt die middels een zendertje (zie het donkere vlakje op het bakje bij onderstaande foto)


Vanaf dat moment hebben de dieven dus alle gegevens met alle nare gevolgen van dien.

Het advies is:
Let op bij het pinnen en kijk altijd of u veranderingen aan de pin-automaat kunt ontdekken. Hangt er ineens een bakje met folders of iets anders dat er normaal niet was?
Stop direct met pinnen en waarschuw de politie!!

Geen opmerkingen: