woensdag 10 oktober 2012

SAMEN MOETEN WE DE INBREKERS STOPPEN


Politie vraagt uw hulp bij de aanpak van woninginbraken
Samen moeten we de inbrekers stoppen!

Politieregio's Brabant-Noord en Brabant Zuid-Oost - Slot opengebroken, ruit ingeslagen, een koevoet tussen de deur en alles overhoop gehaald: u komt thuis en ontdekt dat een inbreker uw emotioneel waardevolle spullen heeft meegenomen. En misschien nog wel het ergste... er heeft een onbekend iemand door uw huis gelopen en aan uw spullen gezeten. U voelt zich niet meer veilig in uw eigen huis en slaapt slecht.

Een inbreker vertelt: "Ik sta er regelmatig van te kijken hoe makkelijk mensen het mij maken. Het enige wat ik moet doen, is goed opletten. Een goede woning heb ik zo gevonden. Op het moment dat het net donker is, zie ik in één oogopslag waar niemand thuis is. Nonchalant loop ik dan naar de achterkant en ik sta zo in de achtertuin. Daar zit meestal het goedkope hang- en sluitwerk. Klimmen, raam open wrikken en binnen ben ik. Binnen een paar minuten sta ik weer buiten en ben ik weg. Niemand heeft me gezien of heeft de politie gebeld."

Gemiddeld kost het een inbreker maar drie minuten om uw huis binnen te komen, waardevolle spullen mee te nemen en het hazenpad te kiezen.

Donkere dagen
De dagen worden weer korter en de nachten langer. Een goed moment om, als het donker wordt, eens kritisch naar uw woning te kijken aan de buitenzijde. Probeer eens met een inbrekersoog te kijken. Een inbreker 'klust' het liefst als niemand hem ziet. Dus in het donker, verscholen achter een struik. Kijkt u eens naar uw ramen en deuren in combinatie met de planten in uw tuin. Die ene struik is wel erg hard gegroeid, als er iemand bij de voordeur bezig is, staat hij dan in het donker en uit het zicht van de weg? Of is dat bij een raam het geval?

Verlichting
Zeker net zo belangrijk is de verlichting rondom uw huis. Zit uw voordeur onder een carport, dan is dat bij voorbaat al aantrekkelijk voor een inbreker. Niet te zien vanaf de weg en hij kan zich snel verschuilen achter de auto, die onder die carport staat. Dat geldt ook voor ramen aan de zijkant van een huis of aan de achterzijde. Ideale werkplekken voor een inbreker, omdat hij uit het zicht staat en vaak in het donker. Een hele simpele manier om de kans op inbraak op die plekken te verminderen, is het realiseren van goede verlichting. Dat kan een lamp zijn die constant brandt of een lamp met een bewegingssensor. Van belang is dat de verlichting er voor zorgt dat een eventuele inbreker niet zomaar zijn gang kan gaan en sneller ontdekt kan worden.

Oproep aan inwoners
Wilt u dat wij inbrekers pakken? Zorg er dan voor dat we hen op heterdaad kunnen betrappen. Vertrouwt u een situatie niet? Bel ons dan direct, ook als u twijfelt. Meld verdachte personen, vreemde auto’s of situaties direct bij de politie via 112.
Daarnaast kunt u preventieve maatregelen nemen, zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten, als u weggaat. Voor tips en informatie over het offensief in de strijd tegen woninginbrekers, kunt u terecht op de speciale website www.samentegeninbrekers.nl. Of volg ons op Twitter: www.twitter.com/Tegeninbrekers. Ook op www.politiekeurmerkveiligwonen.nl vindt u preventietips.

Aangifte doen
Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden. Uiteraard kunt u voor uw aangifte terecht op het politiebureau. Kijk voor aangiftemogelijkheden op www.politie.nl.

Melden!
Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Daar kunnen wij úw ogen en oren goed bij gebruiken. Ziet u iets wat niet in de haak is... of lijkt? Meld dit direct bij de politie.

Melding doen van inbraak of verdachte situatie? Bel 112 bij heterdaad en 0900-8844 achteraf.

//////////////////////

Voor meer informatie:
Doorkiesnummer: 040-2332650





Geen opmerkingen: