maandag 12 december 2011

Vuurwerkcontrole weer van start.

De politie Brabant-Noord attendeert ons op het navolgende:

Vuurwerk is een jaarlijks terugkerende traditie. De één vindt het prachtig, de ander vervloekt het. Je zal maar in een wijk wonen waar het al ruim voor de toegestane datum constant knalt. Je buren zullen maar een grote hoeveelheid vuurwerk hebben opgeslagen op hun slaapkamer. Kortom vuurwerk kan overlast en gevaar veroorzaken als het niet op de juiste plaats en het juiste moment wordt opgeslagen en afgestoken.

Daarom gaat de politie deze maand weer streng toezien op het bezitten en afsteken van vuurwerk. Al het vuurwerk, dus ook de restanten van vorig jaar, is illegaal als het buiten de toegestane tijd wordt afgestookt.

Legaal
Legaal vuurwerk met een maximum van 10 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift ‘Bestemd voor particulier gebruik’. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Straf
Iemand die wordt gepakt tijdens het vervoeren, verkopen of voor het opslaan van illegaal vuurwerk krijgt een proces-verbaal en dat kan aardig in de papieren lopen. Jongeren tot 18 jaar die zorgen voor vuurwerkoverlast komen bij bureau Halt terecht en moeten een alternatieve straf ondergaan. Ben je ouder dan 18 jaar dan maakt de politie in de meeste gevallen proces-verbaal op.

Veiligheidsrisico’s
Bij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden vuurwerk. Dit vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en vaak ontbreekt de gebruiksaanwijzing. Ook is niet altijd duidelijk hoe of waar je het vuurwerk moet aansteken. Soms zitten er twee lonten aan en welke moet je dan gebruiken? Wist je trouwens dat een lont van professioneel vuurwerk veel sneller brandt dan de normale lonten? De zogenaamde strijkers hebben al helemaal geen lont. De grote verrassing is dus wanneer die strijker precies knalt. Opslag van dit illegale vuurwerk levert enorme veiligheidsrisico’s op.

Geen opmerkingen: